El festival, referent en innovació, explorarà la IA i el futur de les arts i les indústries creatives

Aquest dimarts, 11 de març, el festival Sónar ha presentat a l’edifici IASLab de La Salle-URL de Barcelona la seva programació per l’edició d’enguany. El Sónar+D és el costat més tecnològic del festival electrònic més gran de casa nostra, i aquest any celebrarà una nova edició amb més d’un centenar d’activitats dissenyades per a inspirar, formar i conectar a creadors, artistes i professionals del sector tecnològic i musical. Xerrades, taules rodones, fòrums interactius, màster classes i desenes de projectes tindran lloc del 12 al 14 de juny a la Fira de Barcelona de Gran Via, la seu del Sónar de Dia.
En l’edició d’enguany, Sónar+D s’estructurarà al voltant de tres eixos temàtics. El primer, ‘IA + Creativitat’, on es proposen eines i enfocaments alternatius de la IA en l’esfera creativa. Dins de ‘Imaginant el futur de les indústries creatives’, Sónar+D explorarà noves perspectives sobre com el comissariat i la creació artística serà en un futur proper. Per últim, l’apartat ‘Mons per venir’ analitzarà la capacitat humana per imaginar nous futurs i com això pot ajudar a resoldre problemàtiques actuals.
Aquí pots veure el cartell complet del Sónar+D 2025:

Al cartell de Sónar+D hi trobem diversos artistes i noms claus per la indústria creativa i musical d’arreu del món, i projectes referents que repassem a continuació. Destaca el nom de Libby Heaney, la primera artista que ha treballat amb computació quàntica; Tega Brain, ‘enginyera excèntrica’ i activista mediambiental digital; l’estrella de la tecnologia accessible i inventora de Wekinator Rebecca Fiebrink, l’artista i enginyera extraterrestre Xin Liu, o l'artista i músic català Safety Trance amb el seu projecte audiovisual 'DESTRUCCIÓN' que fusiona reggaeton, industrial i breakcore. Sónar+D acollirà altres projectes d’artistes de casa nostra, com ‘Ama’, el projecte d’IA de la vocalista catalana Maria Arnal, l’”streaptease mental” del neurohacker Albert.DATA, o la representació del patrimoni cultural català amb una rèplica de l’absis de l’església de Sant Climent de Taüll, una experiència audiovisual creada amb el duet català Tarta Relena per reinterpretar les pintures al fresc d’aquesta joia romànica.
La directora de Sónar+D, Andrea Faroppa, ha explicat a la roda de premsa que la programació del festival s’inclourà una Project Area, un espai interactiu on s’exposaran més de 60 projectes seleccionats entre 500 propostes rebudes d’arreu del món. També hi haurà un programa per a Comunitats, pensat per cedir espais a comunitats creatives de tot tipus. En conjunt, totes aquestes propostes formen part d’una programació que marcarà les tendències en la creació artística i musical del futur. Si vols comprar tiquets pel festival o bé les entrades que donen dret d’accés al Sónar+D al complet, ho pots fer en aquest enllaç.
Aquí pots veure el preciós vídeo de presentació de la programació de Sónar+D:
Comments