“Estem en un núvol”: el documental ‘MàQKina’, al Gas al Matalàs
- Digital Hits FM
- Jul 4
- 2 min de lectura
Els directors del documental ‘MaQKina: història d’una subcultura’ s’han passat per la ràdio després del seu èxit televisiu

Aquest dimecres, 25 de juny, s’han passat pel Gas al Matalàs, el programa matinal de Digital Hits FM, l’Àlex Salgado i l’Oscar Sueiro, on han rebut l’entrevista de l’Armand Maravalle. Ells son els directors del documental ‘MàQKina, història d’una subcultura’, emès al programa 'Sense Ficció' de TV3 la nit anterior. El film, que parla del fenomen de la música màkina a Catalunya, ha sigut un èxit televisiu total, convertint-se en el documental més vist del programa Sense Ficció.
‘MàQKina, història d’una subcultura’ és un llargmetratge imprescindible per qualsevol amant de la màkina i de gran valor per tothom qui vulgui conèixer en profunditat l'abast que va i tenir i que encara té avui en dia la música màkina a la cultura catalana. Amb una durada de 68 minuts, el documental compta amb entrevistes a artistes i persones influents de la indústria makinera, com Pastis & Buenri, Nando Dixkontrol, David Oleart, Frank TRAX o fins i tot el nostre Oriol Carrió.
A l'entrevista amb el Maravalle, l'Àlex i l'Oscar s'han mostrat molt satisfets per la rebuda que ha tingut el documental les primeres hores després de l'emissió per la tele. “Tothom que forma part de l’escena l’ha vist, i afortunadament, ha agradat. Una de les raons del seu èxit és que, tal i com s'explica al documental, la màkina va ser un fenomen que va involucrar tota la societat, perquè encara que no fossis makinero, tothom tenia amics que ho eren, anaves a classe i els dilluns venien companys després d’haver estat escoltant màkina tot el cap de setmana, la gent portava samarretes, enganxines, tothom en parlava...” Sobre les dificultats a l'hora de realitzar el film, coincideixen en com de llarg va ser el procés: “Vam començar abans de la pandèmia a fer les entrevistes: la del Nando Dixkontrol la vam fer dues setmanes abans de l’Estat d’Alarma. L’estiu del 2020 vam fer moltes entrevistes exteriors, i mica en mica hem anat fent. Al documental hi ha 29 persones que hi participen, en total teníem 30 hores gravades d’entrevistes. A més, com que li hem volgut donar-li una visió més transversal, també hi ha converses amb antropòlegs, sociòlegs, experts, etc.” Sobre l'èxit de la música màkina a la societat catalana dels anys 90, tots dos reivindiquen que “és una música sense lletra, i com que no hi ha un missatge reivindicatiu, cadascú la pot interpretar com vol. És música feta per ballar i ser feliç, per exaltar l’amistat. Tu balles abraçat del teu amic mentre cantes "lo lo loooo" i no necessites res més.”
Des de Digital Hits FM, ens alegrem de l'èxit del documental i us animem a veure'l sencer. ‘MàQKina, història d’una subcultura’ es pot veure de forma lliure i gratuïta a la plataforma 3Cat, fent clic en aquest enllaç.
Escolta l'entrevista sencera a Àlex Salgado i Oscar Sueiro al Gas al Matalàs de Digital Hits FM (25/06/2025):
Σχόλια